Graf prikazuje porazdelitev vzorcev mleka glede na vsebnost sečnine v obdobju zadnjih 12 mesecev. Optimalna vsebnost sečnine v mleku je 15 do 25 mg na 100 ml. Kljub temu je na grafu prikazan razred od 15 do 30 mg na 100 ml. S tem je prikaz usklajen z zahtevami ukrepa Kmetijsko-okoljsko podnebnih plačil Strateškega načrta SKP 2023-2027 – PS1 Izboljšanje kakovosti krme in načrtno krmljenje goved, ki določa, da mora biti več kot 70 % analiziranih vzorcev mleka v razponu med 15 in 30 mg na 100 ml.
Vsebnost sečnine v mleku je odvisna predvsem od vsebnosti surovih beljakovin v krmnih obrokih za molznice. Do večjih sprememb v vsebnosti sečnine pride pri večjih spremembah krmnih obrokov, kot so prehod iz zimskega obroka na poletni obrok s pašo ali pa ob odprtju novega silosa z drugačno travno silažo. Prek vsebnosti sečnine v obroku lahko sledimo tudi učinkom načrtovanih ali nenačrtovanih posegov v krmne obroke, predvsem morebitnim spremembam krmljenja beljakovinskih krmil. Na podlagi predstavljenih podatkov lahko rejec sledi uspešnosti vodenja prehrane. V primeru odstopanj od želenih vrednosti, je smiselno na »Osebni izkaznici kmetije« pregledati graf z naslovom »Sečnina«, kjer so prikazane vrednosti za posamezne krave. Do še podrobnejših podatkov in navodil pridete prek ikone »Prireja mleka« (levo na ekranu), nadaljujete s klikom na »Mlečne kontrole na kmetiji« in »Pregledi MK«. S klikom na ikono pridete do podatkov o zadnji kontroli prireje mleka, ob klikih na polja v grafu pa tudi do kratkih priporočil za ukrepanje.