Graf prikazuje porazdelitev vzorcev mleka glede na vsebnost sečnine v obdobju zadnjih petih let. Vsebnost sečnine v mleku je dober pokazatelj oskrbljenosti molznic z beljakovinami. Optimalna vsebnost sečnine v mleku je 15 do 25 mg na 100 ml. Na tem grafu so prikazane vrednosti za razrede 0 do 14, 15 do 30 in nad 30 mg na 100 ml. S tem je prikaz usklajen z zahtevami ukrepa Kmetijsko-okoljsko podnebnih plačil Strateškega načrta SKP 2023-2027 – PS1 Izboljšanje kakovosti krme in načrtno krmljenje goved, ki določa, da mora biti več kot 70 % analiziranih vzorcev mleka v razponu med 15 in 30 mg na 100 ml.
Pomembno za rejce, ki izvajajo operacijo »PS1 Izboljšanje kakovosti krme in načrtno krmljenje goved«
Prikazani so podatki za obračunska leta, ki se nanašajo na obdobje od 1. novembra do 31. oktobra. Podatek za tekoče leto (zadnji stolpec) prikazuje stanje za obdobje od 1. novembra do zadnje kontrole prireje mleka. Na podlagi teh podatkov lahko rejec spremlja trenutno stanje in zazna morebitne težave, ki jih bo imel pri doseganju zahteve, da mora biti v obračunskem obdobju več kot 70 % analiziranih vzorcev mleka v razponu med 15 in 30 mg sečnine na 100 ml. Če rejec pravočasno zazna odstopanja, ima še čas, da prilagodi krmne obroke in ob koncu obračunskega obdobja doseže zahtevan delež skladnih vzorcev.
Na grafih prikazani podatki so praviloma skladni s podatki, ki jih Kmetijski inštitut Slovenije po izteku obračunskega leta pošlje Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja za namen preverjanja doseganja kriterija za vsebnosti sečnine v mleku. Kljub temu, lahko pride med temi podatki do manjših odstopanj in jih je treba obravnavati kot »informativne«. Do odstopanj lahko pride predvsem na kmetijah z več G-MID.